Előkészítés csemperagasztás előtt

Mire figyeljünk a csemperagasztás előtt? Hogyan válasszuk ki a ragasztó anyagot?

Ha az ember belevág egy nagyobb fürdőszobai vagy konyhai átalakításba, nagyon fontos, hogy a felhasznált burkolatok, csempék szépek, esztétikusak és időtállóak, biztonságosak legyenek.

A sok gonddal járó építkezés, felújítás során gyakran csak addig terjed a figyelmünk, hogy kiválasszuk a leginkább ízlésünknek megfelelő csempét, bordűrt. Kevés időt fordítunk azonban arra, hogy a drága a csempéhez megfelelő minőségű, megbízható burkolási segédanyagot, csemperagasztót vásároljunk.
Tisztában kell lennünk azzal is, hogy milyen aljzatra szeretnénk fektetni a burkolatot. Ahhoz, hogy tökéletes, hosszantartó és biztonságos fürdőszobai, konyhai burkolatunk legyen a lehető leggondosabban kell megválasztanunk az anyagokat. Ehhez első lépésként meg kell határoznunk a kicsempézendő felület milyenségét, hogy mennyit és hogyan lesz használatban, valamint azt, hogy a választott burkolat milyen anyagból készült.

Ismerkedjünk meg a főbb burkolóanyag-csoportokkal!

Csempe és járólap

 • kerámia
 • égetett kerámia lap
 • kőporcelán gres lap
 • cotto

Speciális járólapokSopro_termekek

 • kötőanyagtartalmú lapok
 • műgyanta kötésű lapok

Cement kötésű lapok

 • üveglapok
 • természetes lapok
 • természetes kövek (lásd 6. fejezet)
 • Mozaik lapok
 • kerámia
 • természetes kő
 • üveg

Az előkészítés:

Akár csemperagasztásról, akár járólap ragasztásról beszélünk, legyen az oldalfalra vagy járófelületre tervezett burkolás, tudnunk kell, hogy ez a munka mindenképp nagy odafigyelést és gondos, precíz munkát igénylő feladat.
A csempézésnek, ragasztásnak megvannak a műszaki előírásai, rétegrendjei, amelyet betartva kaphatunk csak tökéletes végeredményt. A burkolat végső minősége nem a ragasztáson múlik tehát, hanem már előbb, az aljzat előkészítésénél eldől.

Aljzatok, járófelületek előkészítése:

Akár oldalfalról, akár járófelületről van szó, minden esetben a gondos portalanítás, a felület alapos megtisztítása az első lépés. A megtisztított felületet ezután a megfelelő módon kell alapozni.
Ha szükséges, és általában az, akkor az alap egyenetlenségeit aljzatkiegyenlítővel kell megszüntetni.
Az alapozás több szempontból is fontos: egyrészt egyforma nedvszívó-képességű felületet hoz létre (a csempe, járólap ragasztásánál nagyon fontos az anyag nedvszívó-képessége), hanem a rétegek közötti tapadást is közvetíti, ami szintén nagyon fontos funkció.

Járófelület burkolásánál az aljzatkiegyenlítést „nedves a nedvesre” technológiával érdemes végezni, vagyis az aljzatkiegyenlítőt még az alapozás teljes megszáradása előtt fel kell hordani. Ennek oka az, hogy a már megszáradt alapozó nem segíti az aljzatkiegyenlítő tapadását, inkább megnehezíti a kötődést a két réteg között. A helyes előkészítés tehát nagyon nagy odafigyelést igényel, gyors és gyakorlott mestert.
Ha padlófűtés fölé burkolunk, számolnunk kell a nagyobb terheléssel, amelyet a hő okozhat. Ebben az esetben rugalmas, flexibilis aljzatkiegyenlítőt kell használni, hogy a birkolat ne repedjen meg a hőterheléstől.
Szintén a rugalmas aljzatkiegyenlítés mellett kell dönteni az olyan felületek esetében is, amely különösen nagy terhelésnek, nagy igénybevételnek van kitéve. (Garázsok, nagy forgalmú helyiségek, esőnek, napnak kitett teraszok.)
.
Megint más típusú alapozásra van szükség az olyan gipszkötésű aljzatok esetében, mint a gipszkarton lemezek vagy gipszfalak. Ebben az esetben nagyfokú nedvszívásra és különböző tapadási problémákra lehet számítani, ezért speciális, gipszalapozót kell használni.

Vizes helyiségek:

A vizes, nedves helyiségekben, fürdőszobában, konyhában különös gondossággal kell eljárni a csemperagasztás, járólap ragasztás előtt. Ezeken a területeken az elszivárgó és fröccsenő víz, nedvesség és pára a nem megfelelő alapozás hiányában nagy károkat okozhat.
Sehol sem olyan fontos a megfelelő szigetelés, mint a “vizes helyiségekben”.  Tudnunk kell, hogy a csempeburkolat fugázása nem minősül vízzárónak, függetlenül attól, hogy milyen fugázó anyagot használnak. Ez más szóval azt jelenti, hogy családi házakban, lakásokban és szokványos fürdőszobákban is szigetelni kell a falat a zuhanytálca és a fürdőkád háta mögött és alatt, mivel a falat, a födémet és az aljzatot csak így védhetjük meg az átnedvesedéstől.

A nedvességnek kitett helyiségeket általában csempével és burkolólappal látják el. Tisztában kell lenni azzal, hogy a csempe önmagában még nem képez szigetelő réteget. Vizes helyiségek tervezése és építése során mindig kell egy záróréteget képezni. A csempék között futó fuga vízáteresztő.

A legmodernebb megoldások közé tartozik a folyékony fólia felhordása, amivel megakadályozható a penészedés, a fal átnedvesedése, elázása. Az olyan területeken, ahol a burkolaton csatlakozás lesz kialakítva és a folyékony fólia folytonossága megszakad, olyan speciális sarokszalagot kell bedolgozni, amelyik rugalmas, így megakadályozza a vízszivárgást ezeken a kritikus helyeken.

Ha a csempe vagy járólap ragasztását már meglévő burkolatra tervezzük, új problémával kerülünk szembe: ha a régi burkolatot nem távolítjuk el, számolnunk kell annak egyenetlenségeivel. Ma már erre is létezik megoldás, a német minőségű termékek között létezik speciális tapadóhíd, melyet felhordva nem lesz probléma az alap és a ragasztóanyag közötti tapadás. Ezzel az eljárással közvetlenül burkolhatjuk a csempét vagy járólapot a már meglévő hideg vagy meleg-burkolatra.

Padlókiegyenlítő:

A padlókiegyenlítő használata az utóbbi időben szinte elengedhetetlenné vált, főként a vékony ragasztók elterjedése miatt. A vékony ragasztó használata miatt nagyon fontos követelmény lett a felület lehető legegyenletesebbé tétele, ezt a hatást érhetjük el ezek használatával. A szilárd padlókiegyenlítés az utolsó lépés a burkolatok leragasztása előtt.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.